Home

El director general de Comerç i Consum, Natxo Costa, Costa ha anunciat aquest matí que la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball “reforçarà els Premis d’Artesania de la Comunitat Valenciana amb la creació en la pròxima convocatòria de dues noves categories destinades a reconèixer-la labor de la dona artesana emprenedora i premiar els projectes artesanals sostenibles que se sumaran a les quatre existents”.

“Estos dos aspectes -ha assenyalat- són eixos prioritaris del nou model basat en l’economia del ben comú en el qual treballa la Conselleria, que implica que totes les activitats que es desenvolupen siguen respectuoses amb el medi ambient i la societat”.

En aquest sentit, ha afirmat que amb iniciatives com aquesta “volem contribuir a potenciar l’artesania com a element fonamental de l’activitat econòmica de la Comunitat Valenciana, apostant per la innovació i per la promoció tant a nivell estatal com a internacional de les nostres tradicions”, ha afirmat.

Natxo Costa ha realitzat aquestes declaracions durant la inauguració de l’exposició col·lectiva “Premis Artesania Comunitat Valenciana 2014”, on ha estat acompanyat per la regidora d’Igualtat, Polítiques Inclusives i Inserció Sociolaboral de l’Ajuntament de València, Isabel Lozano; i la directora del Centre d’Artesania, Cristina Cabrelles.

El director general ha assenyalat que les polítiques que desenvolupa la Conselleria que dirigeix Rafa Climent “tenen entre els seus objectius impulsar la innovació aplicada als sectors tradicionals, com és el cas dels oficis artesans. Creiem que es pot innovar potenciant les tradicions i millorant la comunicació sobre aquestes activitats per a posar-les en valor”.

IMGPremiosArtesaniaValenciana15

“Aquest compromís es plasmarà pròximament en les convocatòries d’ajudes tant a associacions com a les empreses artesanes i en un treball diari de diàleg director i permanent amb ells per a conèixer de primera mà els suggeriments del sector”, ha indicat.

En aquesta línia, ha assenyalat que el seu Departament està ja treballant en “noves propostes, com l’ampliació dels Premis d’Artesania. A més, anem a estudiar millores en els oficis artesans actualment reconeguts per a posar-los en valor i també volem recuperar alguns altres tradicionals i que han sigut oblidats amb el pas del temps”.

Així mateix, està previst dotar d’una nova dimensió a la labor que exerceix el Centre d’Artesania, amb la finalitat de que puga estar present no solament a València sinó també l’altres localitats de la Comunitat Valenciana.

Els millors en “Artesania Artística”, “Avantguarda”, “Alimentària” i “Nova Artesania”. L’exposició inaugurada aquest matí en la Sala d’Exposicions Temporals del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana presenta una selecció de peces realitzades per empreses artesanes valencianes que van resultar guanyadores o finalistes en la primera edició d’aquests guardons convocats per la Generalitat corresponents a les categories “Artesania Artística”, “Avantguarda”, “Alimentària” i “Nova Artesania”.

En aquesta primera edició el premi “Artesania Artística” va ser para Santamaría Orfebres per l’excel·lència, originalitat i singularitat de les seues obres,el seu valor artístic, la tècnica i mestratge en l’elaboració, la capacitat per a transmetre a la societat valores positius sobre l’artesania i la seua potencialitat comercial.

El premi de la categoria “Artesania d’Avantguarda” va recaure en Parèntesi Quadra per l’alt valor creatiu, a singularitat i l’esperit innovador que caracteritza a totes les seues peces des de l’òptica tant funcional com a formal.

El premi “Artesania Alimentària” va correspondre a Tòfones Martinez , per al que el jurat va valorar el seu modern sistema de gestió i la seua capacitat per a aplicar criteris de sostenibilitat, qualitat i innovació en tots els procediments d’elaboració dels seus productes.

Finalment, el premi “Nova Artesania” va ser para Juan Carlos Iñesta + Ana Barreja. Amb aquest premi la Generalitat fomenta les capacitats emprenedores en el sector i reconèixer la creativitat dels estudiants i diplomats d’Escoles d’Arts Aplicades, de Formació Professional i de centres universitaris que cerquen un desenvolupament personal i professional en el món de l’artesania.

ArturoMora-brionia 002

“Arturo Mora. El domini del reflex metàl.lic i els seus matisos”, A continuació, Natxo Costa ha inaugurat la mostra monogràfica “El domini del reflex metàl.lic i els seus matisos”, del ceramista maniser especialitzat en la tècnica de la pisa daurada Arturo Mora.

En ella, l’artesà presenta un conjunt de peces que reprodueixen amb gran fidelitat i qualitat d’aquesta tradicional tècnica de decoració ceràmica, que té els seus orígens a l’Iraq del segle IX i que compta amb una gran tradició a Manises des del segle XIV.

Aquestes obres reprodueixen amb han fidelitat les tradicionals peces de ceràmica daurada amb les seues diferents varietats i matisos i també noves propostes decoratives, basades en la recreació del daurat de les primeres èpoques, com s’aprecia en les sèries “Persa” i “Atauric”.

L’exposició romandrà oberta al publique fins a principis del mes de novembre en la sala “Una Mirada Singular” del Centre d’Artesania de la Comunitat Valenciana