Home

Antany, València era una dels grans productors de paper i oficis com el d’enquadernador eren molt valorats. Hui en queden només alguns.

Diversos oficis artesans han desaparegut amb el temps o s’han convertit en rareses: els ferrers, els cordellers, espardenyer… Uns altres continuen existint, encara que estan en retrocés i van desapareixent. És el cas dels enquadernadors, alguns dels quals subsisteixen buscant noves vies de negoci.La majoria d’ells són negocis familiars i s’enfronten a la renovació generacional. Molts ja no continuaran després de la jubilació de l’artesà: “El meu taller va començar amb mi –i amb l’ajuda de la meua dona– i crec que acabarà amb mi”. Així s’expressa Pedro Domínguez Luna, enquadernador i president de l’Associació Provincial d’Artesans de Castelló. “Cap dels nostres dos fills està per la labor, tenen ja els seus estudis realitzats i els seus treballs encaminats”, explica. ¿El repte? Adaptar-se a les noves tecnologies i buscar noves facetes de negoci. Davant una decadència de l’ofici “evident”, segons Domínguez Lluna, “les noves tecnologies són necessàries i cal adaptarse a elles. És necessari el disseny, sobretot per a poder estar al mercat”.

Domínguez ha creat la marca Cartoné Disseny, amb la qual comercialitza caixes per a regals i altres productes nous, amb papers que ell mateix es confecciona “amb les tècniques de marbrejat, engrut, acrílics i utilitzant també papers italians i hongaresos”.

N11-PDL-2

Xàtiva: el bressol del paper europeu Encara que els oficis artesans vinculats al paper estan hui en decadència a la nostra terra, el Regne de València ha estat històricament molt vinculat a este producte. Així, per exemple, a Banyeres de Mariola (Alacant) hi ha un museu del paper –l’únic de la comunitat autònoma– i a València, el 1474, en la impremta de Lambert Palmart, es va imprimir el primer llibre literari de la península ibèrica -estava escrit en valencià-.A més, a Xàtiva (València) va estar probablement la primera fàbrica de paper d’Europa (segle XI). Des d’allí el paper es propagaria cap a la resta d’Europa. Així, Xàtiva va ser líder en la seua fabricació en la Corona d’Aragó, segons va publicar l’historiador californià Robert I. Burns en el seu llibre “Society and documentation in Crusader València”.De fet, com explica a Sibarita News Josep Lacreu, cap de la Unitat de Recursos Lingüisticotècnics de l’AVL, la paraula paper en algunes llengües europees, com el castellà o el portuguès, procedeix probablement de la paraula valenciana paper, segons les teories del lingüista Joan Coromines.

Advertisements