Home

L’Associació Valenciana de Ceràmica AVEC-Gremi ofereix nombrosos servicis a les empreses i artesans i posa a disposició del sector el seu Centre de Servicis i Promoció de la Ceràmica Valenciana, amb més de 3.000 m2 i ubicat a Manises. El seu president, José Vicente Montesa, explica amb detall en esta entrevista el funcionament de l’entitat.

Quins són els objectius principals d’AVEC-Gremi? Entre els seus objectius cal destacar: la defensa dels interessos de les empreses i artesans, el seu desenvolupament comercial, la promoció de la ceràmica, la formació dels treballadors i la realització de projectes d’interés per al sector. Centrada en un principi en les negociacions col·lectives i la promoció dels productes fabricats, va reforçar l’activitat en les dos últimes dècades passant a gestionar projectes d’interés col·lectiu en diferents matèries: medi ambient, formació, prevenció de riscos, estalvi energètic, innovació, disseny, etc., així com la creació de la marca col·lectiva Cerámica de Manises.

L’entitat té la seu a Manises i, concretament, al Centre de Servicis i Promoció de la Ceràmica Valenciana. Pots explicar-nos tot el que alberga este recinte? Des del setembre del 1997 tenim la seu en este centre. Té quatre plantes i compta amb una exposició permanent de productes de ceràmica i porcellana, que ocupa uns 500 m2, oberta tots els dies laborables de l’any i orientada exclusivament a compradors professionals. També hi ha la botiga Avec-Gremio Shop, que s’inaugurà el febrer del 2013. Està oberta al públic i ofereix productes de les empreses associades emparades sota la marca col·lectiva Cerámica de Manises, que agrupa més de 25 firmes valencianes de ceràmica artística i porcellana decorativa i funcional. A més, tenim un saló d’actes i reunions i aules de formació totalment equipades, amb ordinadors, projectors, etc. D’altra banda, cal destacar l’Escola Taller, amb 820 m2 i un equipament complet: forns, torns, aula de dibuix, laboratori de control de qualitat i investigació, magatzem, etc. Durant els últims mesos, l’Escola Taller s’ha obert als artesans de Manises i d’altres localitats de la Comunitat, i també a estudiants de l’Escola Superior de Ceràmica de Manises. S’hi desenvolupen diversos projectes com el de la Ceràmica en l’Escola, Experiències Ceràmiques i d’altres de promoció de la ceràmica en la seua vessant artística, cultural i turística.

N11-REP-AVEC-1

Quins són els principals servicis que ofereix AVEC-Gremi? Oferim a les empreses, ceramistes i artesans servicis en les àrees d’administració, formació, jurídica, laboral, promoció i institucional. En podem enumerar alguns: punt de venda en Avec-Gremio Shop, promoció i visibilitat dels productes, assessorament i suport en els tràmits per a l’exportació, participació en exposicions col·lectives, cerca i captació de compradors, l’exposició permanent de productes per a compradors professionals, gestions de comercialització, suport a projectes de promoció, disseny i tendències, o servici de traducció de francés i anglés, entre d’altres. A més, oferim tarifes especials en servicis informàtics com ara la creació de pàgines web i SEO, i en cursos de formació. També fem assessorament laboral, jurídic, comercial i en organització de cursos.

ANPEC i AVEC-Gremi van organitzar el passat gener el cicle d’activitats ‘Diàlegs amb el foc’, què tal l’experiència? Repetireu activitats semblants pròximament o als pròxims mesos? Ha sigut una experiència molt positiva en la qual els participants han aprés sobre tipus de coccions a llenya, han pogut experimentar, treballar i realitzar junt amb grans ceramistes i professionals els seus propis productes compartint coneixements i experiències en un ambient distés. No sols repetirem experiències com esta, o com la del passat octubre –‘El torn del torn’–, sinó que farem tot lo possible per fomentar-les. Estos cicles d’activitats amb caràcter internacional en què participen ceramistes d’altres països afavoreixen l’intercanvi de tècniques ceràmiques.

Pots avançar-nos quines seran les línies d’actuació i objectius que us plantegeu per al 2016? Per a enguany, el repte que es planteja AVEC-Gremi és el de seguir avançant en els objectius que s’ha marcat, a mitjà i llarg termini. Volem aconseguir un augment de competitivitat del sector, impulsar les relacions de cooperació iniciades i fomentar l’associacionisme. Igualment, desitgem donar suport a l’activitat artesana des de criteris de sostenibilitat i incrementar la recerca en el sector buscant nous projectes i donant-ne continuïtat als ja mampresos.

N11-REP-AVEC-2

De tot el temps que en portes com a president quines són les coses, fets o fites que destacaries? Des de la meua incorporació a la Junta o ocupant-ne la presidència, les fites més destacades han sigut la construcció del Centre de Servicis i Promoció de la Ceràmica Valenciana, la fusió entre el Gremi i AVEC, la construcció de l’Escola Taller, la incorporació a la Confederació Espanyola del Vidre i la Ceràmica i la posterior adhesió al conveni col·lectiu estatal i també l’obertura d’Avec-Gremio Shop. Esta botiga representa un nou punt de comercialització per als fabricants i artesans, un mitjà més de promoció dels seus productes, un lloc de visita i un incomparable aparador a l’àmplia oferta professional dels nostres membres per a clients i turistes que visiten Manises. Igualment, destacaria la incorporació dels fabricants de tercer foc de Castelló o la realització de desenes de cursos de reciclatge dels ceramistes i per a la formació de nous professionals.

Advertisements