Home

Aquests artesans del vidre han rebut el Premi “Artesania d’Avantguarda”, que distingeix la creativitat i la innovació per a l’obtenció de productes avançats, singulars i únics. Com ho fan? Juan Payá ens en dóna detalls en aquesta entrevista.

Pots contar-nos com van ser els teus inicis? 

Em vaig introduir en el món del vidre el 1980 a l’empresa Viarte, d’Alcoi. Vaig començar com a dibuixant i dissenyador de vidrieres, però a poc a poc vaig començar a tocar el vidre. L’any 84 em vaig independitzar, tot i que seguisc col·laborant amb l’empresa, i munte el meu propi taller de vidrieria a Alcoi. L’any 87 m’instal·le a València per acabar Arts Aplicades en l’especialitat de Vidrieria artística amb el mestre José Ignacio Pertegaz.

Tenies antecedents artesans a la família?

No en tinc. Això sí, la meua germana Mila va estudiar ceràmica a València i Faenza i va ser una de les responsables de la implantació de l’especialitat de Disseny de paviments i revestiments a l’escola d’Arts Aplicades de Castelló. Tots dos vam estar  en l’equip de fundadors de l’Institut Tecnològic del Disseny Ceràmic (ALICER).

La firma està formada per Lut Stessens; belga, amb qui vas fundar Payá&Stessens Artesanos. Com us vàreu conéixer i com vàreu formar l’empresa? 

L’any 1988 obtinc una beca de l’Associació per a la Investigació de les Indústries Ceràmiques (AICE) per a realitzar estudis de ceràmica en l’Istituto Statale d’Arte Gaetano a Faenza, Itàlia. Lut, qui havia estudiat ceràmica artística a Bèlgica, també va arribar a Faenza el mateix any per ampliar els seus estudis. Allí el destí ens va unir. L’any 1991, una vegada finalitzats els estudis a Itàlia, ens instal·lem a Castelló, incorporant-nos en el sector de paviments i revestiments ceràmics com a dissenyadors de producte. Amb el temps m’adone que la indústria no em dóna les satisfaccions que tenia com a artesà i li propose a Lut retornar a l’artesania. El 2003, amb el bagatge de l’experiència adquirida en la indústria, comencem el projecte Payá & Stessens.

N13-PACV-JuanPaya-2

En els vostres projectes combineu disseny amb processos artesanals i noves tecnologies. Aquests elements són inseparables per a vosaltres?

La majoria dels nostres treballs són peces úniques, dissenyades per a cobrir les necessitats dels nostres clients. Analitzem cada projecte detalladament. Coneixem les tècniques de fabricació i decoració industrial del vidre i la ceràmica, vivim en el clúster de la ceràmica de paviments i revestiments i existeixen nombroses empreses de serveis que ofereixen tecnologies com el tall d’aigua (waterjet), disposició metàl·lica (PVD),  fresat de superfícies, impressions 3D, etc. Depenent de les característiques del projecte ens agrada incorporar alguna d’aquestes tecnologies que, combinada amb els processos artesanals, ens ofereixen la possibilitat de realitzar peces artesanals i en ocasions introduïm noves tecnologies per tal d’enriquir l’acabat.

Quins són els productes amb més demanda actualment?

Vidreres i murals d’espills. Des de fa quatre anys treballem a la bijuteria confeccionada amb el vidre de Murano i porcellana, que, junt als objectes per a ús i decoració que elaborem, és el que presentem en les fires.

Té futur l’artesania al segle XXI?

L’artesania tradicional existirà sempre i mai es depreciarà perquè intrínsecament és part de la història. En els últims anys estem veient un apropament entre dissenyadors i artesans, el que està fent sorgir productes artesanals d’avantguarda i és un dels camins a seguir per tal d’obtindre objectes diferentes d’alt valor. La introducció del disseny, la incorporació de nous professionals amb formació específica i la introducció de nous materials i tècniques està generant un nou corrent, un nou concepte d’artesania, contemporània, avançada i de qualitat, la “neoartesania” o artesania del segle XXI.

Teniu nous projectes entre mans?

El projecte de major envergadura és la preparació d’una exposició conjunta a mitjà/llarg termini amb els nostres amics de DeFerro, Ximo i Inma, artesans del ferro. Volem que les obres siguen un maridatge entre ferro, vidre i ceràmica.

Advertisements