Home

Després del seu pas pel Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Sumptuàries González Martí la mostra ‘El llegat Nolla 1865-2015. 150 anys de la fàbrica de mosaics’ recala en el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ d’Onda (Castelló) fins al 15 de setembre.

València i Onda van ser els principals centres productors de la taulelleria vuitcentista valenciana i és en aquest període quan inicia la seua activitat la Fábrica de Mosaicos Nolla, a Meliana (València). L’exposició és una retrospectiva sobre la qualitat de la ceràmica eixida d’aquesta Fàbrica, la resistència i durabilitat de la qual la van convertir en la precursora del gres porcellànic produït fins a l’actualitat.

A través d’aquesta exposició es pretén apropar al visitant la complexitat i profunditat del patrimoni Nolla, el mosaic del qual ha estat sempre sinònim de producte de qualitat i s’ha relacionat històricament amb edificis emblemàtics, habitatges de l’elit social i immobles públics que exigien sistemes de paviment d’altes prestacions. Aquest producte, d’origen anglés, va ser produït a Espanya per l’empresari Miquel Nolla Bruixet a mitjan segle XIX. Les seues instal·lacions van comptar sempre amb la tecnologia més nova i també amb operaris de reconegut mestratge, aconseguint d’aquesta manera tan excel·lent material.

Al costat d’ella, va sorgir una indústria que s’ha mantingut forta fins avui, especialment a Onda i voltants. Entre d’altres, coetànies de Nolla és La Alcudiana, en l’Alcúdia de Crespins (València); La Ceramo, en el barri de Benicalap de València; o la fàbrica de majòliques hispanomorisques. I, ja al segle XX, la fàbrica de taulells Valencia Industrial de Germans Bayarri. Si bé n’hi ha documentades diverses desenes més a Quart de Poblet, Castelló de Rugat, Catarroja o la Font d’en Carròs.

Amb aquestes fàbriques de taulells de mitjan segle es van assentar les bases, tècniques i estilístiques, d’una imparable evolució en les dècades posteriors. El desenvolupament tècnic i les necessitats d’una major i més ràpida producció van motivar la incorporació del sistema de conformació en semisec a partir de l’argila lleugerament humitejada. Aquest nou sistema, que ja consta el 1860 a les fàbriques de Sant Carlos de Juan Bautista White i Bonelli (València) i de Miquel Nolla (Meliana, València), es va introduir també a les fàbriques d’Onda en un moment de plena expansió industrial, donant origen a la indústria actual.