Home

Després del seu pas pel Museu Nacional de Ceràmica i de les Arts Suntuarias González Martí la mostra ‘Ellegado Nolla 1865-2015. 150 anys de la fàbrica de mosaics’ recala en el Museu del Taulell ‘Manolo Safont’ d’Onda (Castelló) fins al 15 de setembre.

València i Onda van ser els principals centres productors de la azulejería vuitcentista valenciana i és en aquest període quan inicia la seva activitat la Fàbrica de Mosaics Nolla, a Meliana (València). L’exposició és una retrospectiva sobre la qualitat de la ceràmica sortida d’aquesta Fàbrica, la resistència de la qual i durabilitat la van convertir en la precursora del gres porcelánico produït fins a l’actualitat.

A través d’aquesta exposició es pretén apropar al visitant la complexitat i profunditat del patrimoni Nolla, el mosaic del qual ha estat sempre sinònim de producte de qualitat i s’ha relacionat històricament amb edificis emblemàtics, habitatges de l’elit social i immobles públics que exigien sistemes pavimentales d’altes prestacions. Aquest producte, d’origen anglès, va ser produït a Espanya per l’empresari Miguel Nolla Bruixet a mitjan segle XIX. Les seves instal·lacions van explicar sempre amb la tecnologia més nova alhora que amb operaris de reconeguda mestratge, aconseguint d’aquesta manera tan excel·lent material.

Al costat d’ella, va sorgir una indústria que s’ha mantingut fort fins avui, especialment a Onda i voltants. Entre unes altres, coetànies de Nolla és La Alcudiana, en Alcudia de Crespins (València); La Ceramo, a Burjassot (València), o la fàbrica de mayólicas hispà-morisques. I, ja al segle XX, la fàbrica de taulells València Industrial dels Germans Bayarri. Si bé, hi ha documentades diverses desenes més a Quart de Poblet, Castelló de Rugat, Catarroja o la Font d’en Carròs.

Amb aquestes fàbriques de taulells de mitjan segle es van asseure les bases, tècniques i estilístiques, d’una imparable evolució en les dècades posteriors. El desenvolupament tècnic i les necessitats d’una major i més ràpida producció van motivar la incorporació del sistema de conformació en semisec a partir de l’argila lleugerament humitejada. Aquest nou sistema, que ja apareix constat en 1860 a les fàbriques de Sant Carlos de Juan Bautista White i Bonelli (València) i de Miguel Nolla (Meliana, València), es va introduir també a les fàbriques d’Onda en un moment de plena expansió industrial, donant origen a la indústria actual.

Advertisements