Home

El Museu de Belles Arts de València recupera el mausoleu de Vicente Blasco Ibáñez, obra de Marià Benlliure, després d’haver estat exposat al Centre del Carme, durant 17 anys. La peça ha sigut desmuntada aquest matí amb la supervisió dels tècnics del Consorci de Museus, del Museu de Belles Arts i de l’Ajuntament de València, en presència de la besnéta de l’escultor, Lucrecia Enseñat Benlliure.

L’obra, realitzada per l’escultor valencià en 1935, va ser concebuda per al panteó que va dissenyar l’arquitecte Javier Goerlich Lleó, per encàrrec de l’Ajuntament de València i que mai va arribar a concloure’s. El sarcòfag, pensat com a peça central del frustrat panteó, és l’únic vestigi que queda de tan singular record de la seua obra literària i política.

L’Ajuntament de València va cedir la peça en depòsit al Museu de Belles Arts en 1946. L’any 2000 va viatjar al Centre del Carme amb motiu de l’exposició ‘Marià Benlliure / Joaquim Sorolla. Centenari d’un homenatge’ on ha romàs, des de llavors, primer per a formar part del projecte del Museu del Segle XIX i, posteriorment, com a part de la visita historicoartística de l’antic convent que va ser seu del Museu de Belles Arts i de la Reial Acadèmia de Sant Carles. El Consorci de Museus s’ha ocupat de la seua custòdia i divulgació i el va emmarcar dins de la ruta de Marià Benlliure.

Acabada la V fase de rehabilitació i remodelació del Museu de Belles Arts i amb motiu de l’Any Blasco Ibáñez, la pinacoteca valenciana, el Consorci de Museus i l’Ajuntament de València han acordat el seu retorn al Museu per a formar part del seu nou discurs museogràfic.

Des del consistori, la regidora de l’Àrea de Cultura, Glòria Tello, ha indicat que l’administració municipal sempre s’ha interessat per les garanties perquè les condicions del trasllat foren òptimes i que es vetlara en tot moment per la seguretat de la peça.

El Museu de Belles Arts de València posseeix una àmplia col•lecció de Marià Benlliure, amic íntim de Blasco Ibáñez, des de la seua joventut.  Va ser així com en 1933, arribades les restes del literat valencià des de Menton (França), l’Ajuntament va encarregar un digne sarcòfag a Benlliure per al panteó que havien començat a construir en el cementeri de València.

Realitzat als 71 anys d’edat, en només dos mesos, l’escultor li rendeix l’entranyable homenatge de la seua terra valenciana per mitjà de la senzillesa, el silenci, l’evocació i el record al seu món literari i a la seua fecunda creativitat.

Creat per a ser vist des de la tribuna a la qual s’ascendia per escales davall la llum d’una claraboia, el conjunt es compon del sarcòfag ocupat per la figura jacent de Blasco rodejat de fulles de llorer i embolicat en un sudari.

En els laterals, a manera de frisos del Partenó, se situen díhuit figures en baixos relleus llegint mentre caminen i que representen els protagonistes de les seues novel•les els títols dels quals figuren sobre el llistell de la base. El sarcòfag descansa sobre un basament de marbre, amb busts de llauradors en els seus angles, que subjecten les garlandes amb flors i fruits de l’horta.

Advertisements